Sekunderna före katastrofen


På den här tågstationen i London passerar över två miljoner människor varje dag. För ett tag sedan drabbades denna station av en mycket allvarlig och okontollerbar brand. För att hitta orsaken till branden så gjordes många riskfyllda undersökningar.
Orsaken till branden var att en människa hade släppt en tändsticka i springan mellan stegen i rulltrappan. Egentligen var det rökförbud där men folk rökte där ändå. Rulltrapporna var gjorda av trä. På maskineritet fanns det smörjmedel som innehöll fett. Smörjmedlet hade också hårtussar, godispapper och andra tändande material i sig. De materialet kom från de som hade stått i rulltrappan under alla åren. När det fanns material i smörjmedlet som kunde fatta eld så började både det övriga materialet och fettet i smörjmedlet att brinna. Elden trängde sig upp ur springorna mellan rulltrappans steg. En man såg det och informerade polismännen som stod där uppe men de tog det inte på allvar för man kunde inte se det uppifrån. Elden började brinna lodrätt över trappstegen. När den hade spridit sig uppåt en bit böt den taktik och började brinna vågrätt längs stegen. Då värmdes trappstegen som var 20 meter upp i trappan upp av eldlågornas vågrätta lutning. När trappstegen som var före elden var tillräckligt varma flyttade elden på sig i en hög fart upp mot det varma området högst upp i rulltrappan. En eldstråle föste sig i en snabb fart över hela perrongen där människor gick. Alla blev förvånade och självklart skräckslagna. När elden hade fått fart fick den skjuts av sig själv framåt efter rulltrappans slut.

Anledningen till att eldsvågorna ändrade lutning var att rulltrappan hade 30 graders lutning. Forskarna trodde att de hade angivit fel siffror när de såg att elden ändrade lutning, för det var osannolikt att en eld betedde sig på det sättet. De undersökte vad som orsakade branden. I början trodde de att lufttrycket som kom från tågen kunde ha fått elden att fort dra sig uppför trappstegen, men det stämde ju inte.

20 människor fick allvarliga skador och 31 stycken dog.

Poliserna som stod nedanför rulltrapporna hade omedvetet skickat upp folk mot elden. En allvarligt brännskadad man kom ner på undervåningen och polisen ville hjälpa honom kvickt. De kom på att det fanns en annan utgång några gångar bort. Dem gick dit med mannen, men grinden var låst. De fick panik, de visste att elden skulle nå dem tillslut. Som tur var så kom en städare förbi och öppnade grinden, han blev räddaren i nöden. Städaren hade ingen aning om branden.

Forskare byggde en exakt likadan modell av rulltrappan för att försöka komma på vad som orsakade branden. De tände eld på den nybyggda trappan och såg hur den betedde sig. Det var så de listade ut orsaken.

Jag trodde i början att det var näst intill omöjligt att en liten tändsticka skulle kunna orsaka en sån stor brand, men tydligen kan även dom vara orsaken till många människors död.

Det hade brunnit förut i maskineriet så det var troligen inte bara den här klantiga människan som hade släppt ner en tändsticka eller liknande.

Jag har fått en ny favoritkanal på senaste tiden, TV4 Fakta. Jag börjar bli lite trött på att kolla på icke tecknade komedier hela tiden på Disney Channel, istället kollar jag på riktig intressant fakta.

Ha det så bra, pussi pussi! (K)


Kommentarer
E&T

SV: Aha, härligt! Jags ka steka på balkongen! :D



Jag älskar också tv4 fakta, eller bara ett program där, Brottsplats USA, har du sett det? :D

KRAAAAAAMR!

2009-05-25 @ 11:44:36
URL: http://sommarungarna.blogg.se/
SOMMARUNGARNA!!

Såg du också det där på 4fakta ? Jag med! :)

KRAMAR!

2009-05-25 @ 15:21:17
URL: http://sommarungarna.blogg.se/
°•S O M M A R U N G A R N A•°

SV: Aah, det går varje vardag kl. 18.11 eller 18.05 eller 18.10, det varierar sig lite, sen är det en halvtimme två avsnitt (så alltså en timme)!

Skönt att vi fick sluta tidigt idag, vad ska du göra då+ :D

KRAAAAAAAAAMAR!

2009-05-27 @ 14:12:11
URL: http://sommarungarna.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0